Spelregels

Doen, durf of de waarheid is een hilarisch, sexy en intiem spel om samen met vrienden, familie en stelletjes te spelen. Het brengt elk saai feestje of logeerpartij tot leven met onthullende vragen en opdrachten!

Wat is Doen, durf of de waarheid?

Doen, durf of de waarheid (ook wel bekend als Truth or Dare) is een van de beste spellen als je een doorsnee samenzijn naar een hoger niveau wil tillen. Het maakt het saaiste feestje superspannend en het zorgt voor een gezellig, persoonlijk en intiem sfeertje tussen vrienden. Kortom, Doen, durf of de waarheid is een klassiek en onmisbaar spel voor elk feestje of logeerpartijtje!

Het beste van Doen, durf of de waarheid? De kans om je medespelers op een heel andere manier te leren kennen. En om ze uit te dagen om zichzelf compleet voor gek te zetten, natuurlijk.

Dus wil jij het lef van je vrienden en familie testen? Aarzel dan niet en duik vol in het spel! Alles wat je nodig hebt is onze app, boordevol grappige, persoonlijke en uitdagende vragen en opdrachten.

Wapen je wel tegen plotselinge aanvallen van (plaatsvervangende)schaamte, dat zul je nodig hebben! 🤔

Hoe speel je Doen, durf of de waarheid?

Doen Durf of de Waarheid speel je met vrienden, stelletjes of familie. Of je het spel met een grote groep of een klein aantal goede vrienden wil spelen, mag je zelf bepalen. Met een grote groep wordt het ongetwijfeld lachen, gieren, brullen. Maar met een klein groepje spelers creëer je sneller een intieme setting, wat fijn kan zijn bij de persoonlijkere vragen in het spel.

De Engelse variant van het spel (‘Truth or Dare’) is het meest populair en heet ‘Doen, durf of de waarheid?’. De basis van het spel is simpel. Eerst bepaal je als groep wie er mag beginnen. Deze speler kiest vervolgens tussen het uitvoeren van een opdracht (een ‘durven’) of het eerlijk beantwoorden van een vraag (een ‘waarheid’). Vervolgens ontvangt hij een opdracht of een vraag die de rest van de groep, of de vorige speler, bedacht heeft.

Als de speler klaar is met zijn vraag of opdracht, vraagt hij aan de volgende speler: ‘Doen, durf of de waarheid?’, en zo gaat het spel verder. De groep mag de volgorde van de spelers zelf bepalen: ga je omstebeurt in een cirkel of laat je de huidige speler kiezen wie de volgende is?

Inspiratie nodig? Je vindt de leukste Truth or Dare vragen online op deze website. We hebben honderden hilarische vragen en opdrachten voor je verzameld!

Speel de online versie ✨

Je vindt meer dan 1.000 gênante vragen en grappige opdrachten in onze gratis app voor iPhone en Android. Probeer maar!

Download voor iPhone Download voor Android
Speel online

Leuke ‘Waarheid’-vragen

Als spelers kiezen voor ‘Waarheid’ moeten ze een vraag eerlijk beantwoorden. Je wilt natuurlijk niet dat ze eenvoudige vraag voorgeschoteld krijgen waar ze zonder enige moeite antwoord op zouden geven. Natuurlijk niet! Je wilt dat ze rode vlekken krijgen van schaamte en stotterend hun pijnlijk eerlijke antwoorden op tafel leggen! Hoe persoonlijker en gênanter de vraag, hoe leuker het spel wordt!

Lijst van vragen

We hebben wat leuke en onthullende vragen voor je verzameld!

Volgende: Kindvriendelijke Doen, durf of de waarheid-vragen

Uitdagende opdrachten 🔥

Als spelers kiezen voor ‘Durven’, moeten ze een opdracht uitvoeren. Natuurlijk wil je ze niks saais laten doen, zoals een minuut lang op één been staan. Integendeel, je wilt dat ze iets geks, uitzinnigs en supergênants doen!

Lijst met uitdagingen

Voor de echte waaghalzen hebben we wat toffe uitdagingen op een rijtje gezet!

Volgende: Sexy Doen, durf of de waarheid-vragen (18+)

Variaties van Doen, durf of de waarheid

Wil je het traditionele spel spannender maken? Als je durft, kun je je eigen spelregels verzinnen om de grenzen van het spel wat op te rekken. We hebben alvast wat creatieve spelregels bedacht, voor een gegarandeerd te gekke spelavond die niemand zal vergeten!

Doen of Durf of de Waarheid

De oorspronkelijke Nederlandse versie van dit spel heeft drie opties: nameljk ‘Doen’, ‘Durf’ en ‘Waarheid’. Bij ‘Doen’ moet je verplicht een opdracht uitvoeren. Bij ‘Durf’ mag je een opdracht uitvoeren, maar ook weigeren als je wilt. Maar als je een opdracht weigert kan dit wel als laf worden gezien. ‘Waarheid’ is hetzelfde gebleven.

De Kies-Je-Uitdaging regel

Wil een speler de uitdaging echt niet aannemen? Dan mogen alle andere spelers een extra spannende uitdaging bedenken. De speler moet dan uit al deze uitdagingen een nieuwe opdracht kiezen.

De uitdaging waar je niet aan kunt ontsnappen 😈

Vaak durven mensen niet voor een uitdaging te kiezen en houden ze vast aan de relatief veilige vragen. In deze versie van het spel krijgen de spelers simpelweg niet de keus tussen een vraag of een uitdaging. Waarom niet? Omdat de twee opties rouleren. Daar komen ze dus niet onderuit!

Flesje draaien

Je kunt natuurlijk afwachten tot je aan de beurt bent. Maar je kunt ook een draaiende fles gebruiken. De combinatie van Spin the Bottle en Doen, durf of de waarheid is briljant! Hoe het werkt? Je legt de fles in het midden van de cirkel, laat hem ronddraaien en degene naar wie de flessenhals uiteindelijk wijst, is aan de beurt. Wanneer de speler heeft gekozen voor een vraag of een uitdaging, draai je de fles nogmaals rond om te bepalen wie de vraag of de opdracht mag geven.

Drankjes en shots! 🍻

Ben je oud genoeg? Dan kunnen wat alcoholische versnaperingen het spel een extra boost geven. Er zijn verschillende versies die je kunt uitproberen. Wil iemand de opdracht niet uitvoeren? Prima, maar dan moet hij wel een shotje achterover slaan. Wil iemand de vraag niet beantwoorden? Ook goed, maar dan moet hij wel een extreem vies gemixt brouwsel in de keel gieten.

Wat je ook doet: let erop dat je verantwoord met alcohol omgaat. Yep, opdrachten uitvoeren terwijl je lichtelijk aangeschoten bent is hilarisch, maar compleet laveloos in coma vallen is dat niet. Houd jezelf en je medespelers dus in de gaten, Doen, durf of de waarheid is bedoeld als leuk, gezellig en spannend spel voor vrienden en familie!

Klaar voor meer?

Kijk eens naar onze beste Truth or Dare vragen. Of download onze app voor iPhone and Android:

Download voor iPhone Download voor Android
Speel online

Voel je op je gemak!

Misschien is het een open deur, maar het is belangrijk dat je je altijd prettig voelt bij een vraag of uitdaging. Is dat niet zo? Dan kun je gewoon een nieuwe vragen. Er is niets om je voor te schamen en niemand zou zich gedwongen moeten voelen om iets te doen of te zeggen wat voor hun gevoel te ver gaat.

Een goede tip: bepaal voordat je begint welk soort vragen of opdrachten ‘verboden’ zijn. Sommige mensen houden niet van vragen of opdrachten rondom alcohol, drugs of seks, bijvoorbeeld. Als je vooraf wat grenzen stelt, hoeft niemand zich op het moment suprême opgelaten te voelen omdat hij een shotje achterover moet slaan of een kledingstuk uit moet trekken.

Enkele basisregels om over na te denken:

Kortom: onthoud dat het spel leuk en veilig moet zijn voor iedereen. Voer geen gevaarlijke capriolen uit en voel je niet gepusht om een vraag te beantwoorden die te persoonlijk is of die bijvoorbeeld spanningen kan veroorzaken tussen jou en anderen in de groep. Je mag altijd ‘nee’ zeggen!

We wensen je heel veel plezier met het spel! En vergeet onze gratis app met Truth or Dare vragen niet!

Download de officiële app 😍

Doen, durf of de waarheid app icon

Doen, durf of de waarheid

Voor iPhone & Android